polder

Melkveehouderij kan beter zonder subsidie

Door SOS op wo, 03/08/2016 - 13:25

In een opiniestuk in De Volkskrant van 3 augustus 2016 pleiten de schrijvers ervoor de Europese megasubsidies voor de melkveehouderij af te schaffen om de sector weer gezond te maken. De melkveehouderij heeft door steeds verregaande intensivering ook een ecologische crisis veroorzaakt. Een omslag naar duurzame veehouderij is nodig. SOS neemt dit opiniestuk over in de wetenschap dat de omslag naar duuzaamheid van enkele Terschellinger boeren voor Nederland als voorbeeld kan dienen.

Actuele onderwerpen: Bestemmingsplan Polder/ Kamperen bij de Boer

Door SOS op za, 02/01/2016 - 12:42

Na de uitspraak van de Raad van State, op de valreep nog meegenomen in de vorige Miedbringer, was het wachten op de Herstelprocedure wat betreft Kamperen bij de Boer en bungalowbouw bij het Hippisch Centrum Terschelling, de voormalige Manege in Hoorn. De gemeente had daar 26 weken de tijd voor gekregen. Het is niet gebruikelijk om het hoogste rechtscollege te bekritiseren. Dat doet SOS dan ook niet, hoewel de uitspraak niet de gewenste duidelijkheid heeft opgeleverd.

Bijzonder Terschelling: Dilemma's

Door SOS op ma, 01/04/2013 - 15:15

SOS kijkt terug op een geslaagd jubileumjaar. Het leven in en rond SOS heeft weer zijn normale gang gekregen. Maar ja, wat heet 'normaal'? Ik zal u als donateur meenemen langs een aantal dilemma's waar we bij onze vrijwillige werkzaamheden zoal tegenaan lopen. U mag het ook 'uitdagingen' noemen.

Bijzonder Terschelling: Status Aparte

Door SOS op za, 01/12/2012 - 11:29

Stichting Ons Schellingerland (SOS) bestaat dit jaar 50 jaar. Reden voor een feestje? Jee en na. Ik kijk in dit jubileumnummer van De Miedbringer 50 jaar terug en 5 jaar vooruit. In 1962 is SOS opgericht uit verontrusting over ongeremde groei van het toerisme, en van de bouwlust van hotels en recreatiewoningen op Terschelling. In de afgelopen 50 jaar - na de wederopbouw en vanaf 1962 - hebben we in Nederland, in Europa en in grote delen van de wereld een economische en welvaartsgroei gekend van ongekende omvang. Dit gold ook voor het toerisme, lange tijd groeisector nummer één.

Bijzonder Terschelling!

Door SOS op wo, 01/08/2012 - 14:48

Het Promotieteam van Terschelling heeft gezocht naar een woord waarmee Terschelling toeristisch nog beter in de kijker kon komen. 'Speulsk eiland' is gewogen, maar te licht bevonden. Als nieuwe voorzitter van SOS houd ik het maar op 'Bijzonder Terschelling!', want bijzonder dat is ze. Onder die kop zal ik in elke Miedbringer een beschouwing geven, zoals mijn voorganger Hugo Gorter ook steeds deed in zijn voorwoord. Hugo legt in deze Miedbringer uit waarom hij om persoonlijke redenen tussentijds is afgetreden. Vanaf half mei 2012 is ondergetekende uw nieuwe voorzitter.

Ons 50-jarig jubileum en de toekomst van onze Stichting

Door SOS op zo, 01/04/2012 - 15:57

Op 17 juli 2012 doet zich het heugelijke feit voor dat onze Stichting 50 jaar bestaat. Vanaf 1962 hebben vele zeer betrokken bestuurders zich uiterst gemotiveerd ingezet voor het behoud van het bijzondere karakter van Terschelling. Nu, anno 2012, mogen we met trots terug kijken op een geslaagde invulling van onze doelstelling. Terschelling onderscheidt zich in zeer positieve zin van de andere Nederlandse Waddeneilanden.