Actuele onderwerpen: Bestemmingsplan Polder/ Kamperen bij de Boer

Door SOS op za, 02/01/2016 - 12:42
Terschelling, Hoorn. Verrommeling van de polder. Foto Piet Zumkehr

Terschelling, Hoorn. Verrommeling van de polder. Foto Piet Zumkehr

Na de uitspraak van de Raad van State, op de valreep nog meegenomen in de vorige Miedbringer, was het wachten op de Herstelprocedure wat betreft Kamperen bij de Boer en bungalowbouw bij het Hippisch Centrum Terschelling, de voormalige Manege in Hoorn. De gemeente had daar 26 weken de tijd voor gekregen. Het is niet gebruikelijk om het hoogste rechtscollege te bekritiseren. Dat doet SOS dan ook niet, hoewel de uitspraak niet de gewenste duidelijkheid heeft opgeleverd.

Oprekking begrip Kamperen bij de Boer

Blijft de vraag hoe de gemeente in het herstel-bestemmingsplan met de definities van 'toeristisch kamperen', 'tent', 'bij' en 'boer' omgaat. En in het verlengde daarvan met de 'gebruiksperiode' en 'sanitaire voorzieningen'. SOS is zeker niet tegen Kamperen bij de Boer, maar de wijze waarop dit begrip in Oosterend is opgerekt en gerealiseerd in het concept BeterBoerenBed, met een permanent karakter, spreekt SOS niet aan. Zeker niet gezien hun vraag om verdere oprekking. Het open agrarische landschap van de polder is ermee aangetast, en dat kan op meer plaatsen gaan gebeuren. SOS verwacht van de gemeente nu een degelijk, handhaafbaar en integer KbdB-beleid en overeenkomstig ruimtelijk beleid. Op 24 november besloot de gemeenteraad over het Herstelbesluit, waarin een strijdigheid zit met het besluit van de Raad van State.

Manege

De uitspraak van de Raad van State over de Manege bij Hoorn roept bij SOS nieuwe vraagtekens op. Wordt er nu een bungalowpark met 20 eenheden in de polder bij Hoorn mogelijk gemaakt? Dat zal toch niet waar zijn? Wat vindt de Provincie daarvan? Om verrommeling in de Polder met agrarische opslag tegen te gaan zou de gemeente handhavend optreden, zei zij voor de Raad van State. Daar houdt SOS de gemeente aan, omdat de wijze waarop deze activiteit op het laatste moment bij amendement door de raad in het bestemmingsplan is 'ingefietst' niet de schoonheidsprijs verdiende. De natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten van de Terschellinger Polder zijn voor SOS 'heilig', want nog steeds authentiek. Ook de provincie hecht daar veel waarde aan, uit internationaal oogpunt. In de Toekomstvisie TS25 zou daar ook veel aandacht aan besteed moeten worden.

De MIedbringer, 54, december 2015, pag. 16 - 17.