historie

Torenuurwerken op Terschelling met als verrassing een ‘sjouw’

Door SOS op wo, 05/04/2017 - 13:22

In de zomer van 2016 bezocht de auteur Pim van der Giesen Terschelling en trof daar drie mechanische torenuurwerken aan en als interessante bijvangst een ‘sjouw’, een installatie waarmee jarenlang de openbare tijdsaanwijzing werd vervuld. Hij doet verslag van zijn ontdekkingen in nummer 133 van het Torenuurwerk, maart 2017. Hieronder is de volledige tekst opgenomen met bronvermelding.

Het Stryper wyfke

Door SOS op di, 06/09/2016 - 11:44

Een brief van oud-burgemeester J.H.J.van Blommestein, gericht aan het bestuur van SOS, over het huidige uiterlijk van het Stryperkerkhof. Naar de mening van Van Blommestein moeten de zerken op het oude kerkhof beter zichtbaar worden gemaakt door een deel van de aanplant van rozenstruiken te verwijderen.

Teunis Schol kon fraai vertellen over de geschiedenis van Terschelling, onder meer over het Stryper Wyfke, het Stryper kerkhof en Stryp. Zie het filmpje, gemaakt door Hessel, op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=UNwOVF2OTc0 

Peter Veenstra waarschuwt voorzichtig te zijn met het schoonmaken van de oude grafstenen op het Stryper kerkhof: "Korstmossen tasten het Hardsteen van de zerken niet aan en laten zich moeilijk verwijderen. Vaak wordt de fout gemaakt de korstmossen enz. weg te schrobben met een staalborstel. Het is beter dit niet te doen. Door het schrobben verdwijnt de verweringshuid van het Hardsteen welke het materiaal beschermd tegen o.a. zouten uit de lucht. Beter is het om eventueel de korstmossen te verwijderen met stoom. Ook looghoudende reinigingsmiddelen breken de toplaag af. Hardsteen en Namense steen, ook wel Pierre de Vinalmont genoemd, bestaat voor 98 % uit Calciumcarbonaat. Belgisch Hardsteen is in Nederland gebruikt vanaf ca. 1790, Pierre de Vinalmont werd in de 16e eeuw al gebruikt. Pas goed op jullie erfgoed!"

De heer Veenstra heeft aangekondigd in oktober naar Terschelling te komen en als deskundige te willen adviseren in deze.