Het Stryper wyfke

Door SOS op di, 06/09/2016 - 11:44

 

Aan de Algemene Vergadering en Bestuur van Stichting Ons Schellingerland.

Terugkijkend werd de herdenking van de brand van West-Terschelling in 1666 waardig afgesloten in de kerk  van West-Terschelling met  de rampendemonstratie en de mini-optocht alsmede de prachtige vertoning op de Brandaris door de beeld- en geluidshow van G.J. Moes.
Maar ook de vrijwaring van de brand van het oosten van het eiland dankzij het Stryper Wyfke verdient de nodige aandacht van SOS. Het aardige beeld van Huib Noorlander op grond van P. van Zwol langs de hoofdweg verhaalt van de legende en wijst naar de palen en zerken op het historische kerkhof en niet naar wat verslonst schaamgroen .
Zij dient van daar niet te wijzen naar de ver uitgegroeide rozenstruiken, de te hoog opgegroeide abelen en doorgeschoten struweel. Aan de westzijde van de heuvel kan dat weg of op zijn minst laag gehouden worden. Om daarmee de boeiende spreuk van het Stryper Wyfke tegen de zeelui van het perfide Albion ten volle tot zijn recht te laten komen, en ziet men de zerken weer. Dat is toch een waardige bijdrage van SOS aan de herdenking van 1666 voor het oosten van Terschelling?
Dan kan weer realistisch ter plaatse verhaald worden over dit gisse Wyfke aan de vele badgasten in verwondering die langs komen, zo ook ondergetekende

Joh. Van Blommestein.