Politieke crisis op Terschelling duurt voort

Door Gerard Muiser op vr, 12/04/2024 - 13:51

Politieke crisis op Terschelling duurt voort

De politieke crisis op Terschelling is nog niet voorbij. Na burgemeester Caroline van de Pol houden ook Gea van Essen en Jeltje Hoekstra op als wethouders. Ze voelen onvoldoende steun van de gemeenteraad om hun werk voort te zetten. Ze deden die mededeling in de gemeenteraadsvergadering van april.
Van Essen zei niet alleen gebrek aan steun van de oppositiepartijen te ervaren, maar ook van de coalitiepartijen en zelfs haar eigen partij PBT. "U gunt de wethouders geen hersteltijd. En een goedwerkend en nieuw college geen opstarttijd. U bent hierin te hard", klonk haar verwijt aan de gemeenteraad. Ze vond dat de raad zich gedraagt als 'bullebak' tegen de wethouders. Ze verweet de raad niet te luisteren naar de plausibele uitleg, dat de oorzaak van de vertragingen in het beleid complex is en niet veroorzaakt door een slecht functionerende organisatie en de verantwoordelijke wethouders. "U heeft uw veroordeling al klaar. En de zoveelste motie van wantrouwen in de tas." Haar collega Hoekstra (VVD) memoreerde dat er na de vertrouwensbreuk met oud-burgemeester Van de Pol 'gedonder in de glazen' ontstond. "Er werd wantrouwen gezaaid, er werden mensen uitgespeeld, er werd gepolariseerd."

Beide wethouders waarschuwden de raad dat ze het niet makkelijk maken voor bestuurders. Ook ambtenaren zouden er volgens Van Essen last van hebben. "Als u op deze wijze doorgaat, en de organisatie verder leegloopt, is de zelfstandigheid van deze gemeente geen vanzelfsprekendheid meer."

Gea van Essen was twee jaar wethouder, Jeltje Hoekstra tien jaar. De gemeenteraad vroeg de beide wethouders om zich aan de wettelijke termijn van opzegging te houden en nog een maand aan te blijven. In deze periode kan gezocht worden naar opvolgers. Van Essen en Hoekstra hebben toegezegd dat te doen.