Ook nieuwe burgemeester Terschelling zegt: geen plek voor festival Eilân

Door Gerard Muiser op ma, 08/04/2024 - 10:24

 

De interim-burgemeester van Terschelling Roel Cazemier heeft opnieuw de evenementenvergunning van het festival Eilân geweigerd. Ook volgens de nieuwe burgemeester kan het festival niet veilig op Terschelling worden georganiseerd.
In juli 2022 weigerde burgemeester Caroline van de Pol al een vergunning voor het festival. Dat had te maken met veiligheid.
Voor het festival was een extra ambulance nodig en die was niet beschikbaar. Daarnaast waren de batterijen van het festival niet goed te blussen als daar brand in zou uitbreken.
Organisator Chasing the Hihat was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Daar kregen ze vorig jaar gelijk: de burgemeester had de weigering niet goed genoeg onderbouwd.

Cazemier probeert dat nu dus opnieuw. Met dezelfde argumenten, maar een extra onderbouwing. Zo heeft hij uitleg toegevoegd van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân, die de ambulances in de provincie regelt.
Die zeggen dat ze niet zomaar een extra ambulance naar het eiland kunnen sturen. Daar zijn ook extra medewerkers voor nodig, en die hebben een speciale opleiding nodig. Want als het misgaat kan er op een eiland niet zomaar opgeschaald worden, legt de RAV uit. "Wij kunnen en willen in verband met de kwaliteit van zorg bij de werkzaamheden op de eilanden ook niet met onderaannemers werken."

De organisatie was van plan om het festival al in 2019 voor het eerst te houden, maar toen trok de rechter op het laatste moment de vergunning in. Nu, vijf jaar later, lijkt het festival er dus nog steeds niet te komen.

Daniël van Drunen van Chasing the Hihat is teleurgesteld in de gemeente. ,,Erg jammer. We hebben maanden geprobeerd met de burgemeester in gesprek te komen, de gemeente heeft alle deadlines laten verlopen. Middels een ingebrekestelling hebben we dit besluit moeten afdwingen.”

Volgens Van Drunen zou de gemeente wel degelijk voor alternatieve ambulancediensten kunnen zorgen en is de risico-analyse voor het gebruik van batterijen veel te streng. ,,Ze beroepen zich erop dat ze een eiland zijn en daardoor niet aan alle verplichtingen voor een gemeente kunnen voldoen. Volgens deze redenatie kun je geen enkel evenement meer houden op Terschelling.”

Van Drunen laat het er niet bij zitten, zegt hij. ,,Dit levert helaas weer een procedure op.” Uiteindelijk moet er volgens hem een afhandeling komen van de schade, die hij heeft geleden doordat het festival met vele duizenden beoogde bezoekers in 2022 afgeblazen moest worden. Hoe hoog die schadeclaim is, wil hij nog niet kwijt. ,,Aanzienlijk veel geld.”

Of Eilân ooit van de grond komt op Terschelling is zeer de vraag. Ook dit jaar komt het er niet van, zegt Van Drunen. ,,Gezien het onzekere klimaat en de lopende zaak, hebben we de mogelijkheid om een evenementenvergunning aan te vragen laten lopen.”

(met dank aan Omrop Fryslân en Zilt en de Leeuwarder Courant)