Plan B, Campus Terschelling

Campus, achtergronden op de voorgrond

1. Op de voorgrond.

Graag refereer ik aan de stripfiguur Asterix de Galliër in 'De Romeinse Lusthof'. Daarin geeft Julius Caesar in het verre Rome – klinkt als Ommen – aan zijn begaafde architect Campus opdracht om een groot  én hoog Lusthof te maken, in het woud van de Galliërs. De Galliërs zijn een eigenzinnig en zelfstandig volk gebleven dankzij toverdrank. Hoe dat alles afloopt met die 'Lusthof' kunt u lezen in het stripboek: met een snik van herkenning. Ik herken mij in ieder geval in Asterix op de titelpagina.

Gezien het onderwerp en de emoties rond de campus vindt het SOS-bestuur dat zij op deze plaats wat uitgebreider uitleg moet geven over haar overwegingen en standpunten over de campus. De realisatie van een campus van déze omvang op déze locatie is van algemeen belang. Het gebouw staat er 50 jaar en dan mag het best iets worden waar je als eiland trots op kan zijn, net als op het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) zelf. Dat staat bij SOS niet ter discussie. SOS was en is dus niet tegen de campus als zodanig, hoewel dat in het openbaar is gesuggereerd.

SOS heeft ruim 50 jaar als statutaire taak het 'eilander eigene' te behouden. Dat laat zich vertalen in schaal en maat, beeldkwaliteit en landschappelijke kwaliteiten, rekening houdend met economische aspecten, veiligheid en dergelijke. SOS is geen politieke partij, maar een behartiger van algemeen belang. Zij doet dat serieus en doordacht.

De publieke voorlichting vanuit de gemeente en projectontwikkelaar De Veste over de campus-plannen beperkt zich tot het wettelijk minimum. Dat houdt een risico in. Want niet iedereen praat dan met de nodige kennis van de achtergronden. Vandaar dat SOS in deze Miedbringer wat achtergronden op de voorgrond zet.

De afgelopen twee jaar heeft het SOS-bestuur veel energie gestopt in een goede campus in het bos op 'de Berg'. Vanuit haar doelstellingen was het nodig beroep aan te tekenen tegen twee onderdelen in het gemeentelijk bestemmingsplan 'Campus': de ontsluiting op de hoofdweg op het hoogste punt van de Berg en de campus-bouwhoogte. Dit in onderling verband, want het versterkt elkaar. Het SOS-bestuur en vier raadsfracties hebben begin 2014 op neutraal terrein met elkaar gesproken over de ontwikkelingen rond de nieuwe campus. De wederzijdse standpunten zijn verduidelijkt. Het door SOS gevraagde bouw- en terreininrichtingsplan van De Veste kwam (en is) echter nog niet op tafel. Dat had onduidelijkheid weg kunnen nemen. Ook was er geen ruimte voor 'onderhandelen', over de ontsluiting of de bouwhoogte, wat SOS betreurt. 

Vanwege de resterende onduidelijkheden heeft het SOS-bestuur besloten de Raad van State als neutrale partij te vragen om een beslissing over de twee discussiepunten. Beide onderwerpen zijn ook voor toeristisch Terschelling van belang, mede om een verstedelijkte baai Dellewal te voorkomen. De bouwontwikkelingen aan beide zijden van de Van Heusdenweg moeten in elkaars visueel-landschappelijke verlengde worden gezien. Tot nu toe is dat niet of nauwelijks gebeurd. Dat hoort wel bij een goede ruimtelijke ordening, vindt SOS.

 

 

Lees ook