Duurzaam bouwen concept

Woningbouwplannen

Duurzame woningen moeten muurvaste huizenmarkt op Terschelling in beweging krijgen.

(artikel op de site van Omrop Fryslan, Omroep Zilt, Larissa Lokenberg)

De woningmarkt voor Terschellingers zit muurvast. Huizen die te koop komen, zijn veel te duur. Om de boel weer in beweging te krijgen bouwt Bewoonbaar Terschelling duurzame woningen bij.
Er wordt nu gewerkt aan twee projecten: vier appartementen op West in een oud meubelwinkelpand en nieuwbouw op het terrein van een boerderij in Lies.

Drijvende kracht hierachter is Paul van Ravenswaaij, die een rondleiding geeft. “Dit is de oorspronkelijke boerderij die in de jaren 30 al een keer een nieuw voorhuis heeft gehad. De boerderij gaan we splitsen in een voor- en achterhuis.”
Hij zoekt naar locaties waar mogelijkheden liggen. Meerdere woningen op één plaats is volgens hem de manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. En daar is wel behoefte aan: “Het project op West, van een winkel naar vier appartementen. Die woningen waren binnen een week verkocht.”
Het aankopen van de panden gaat niet over een nacht ijs. “In beide gevallen is het ook de gunfactor van de verkopende partij die het mogelijk maakt om uiteindelijk de procedures te doorlopen. Dus de bestemmingsplanwijzigingen, de omgevingsvergunning”, legt Van Ravenswaaij uit.
“Dat zijn procedures die anderhalf, twee jaar, drie jaar duren. En als het allemaal lukt, zoals hier in Lies, zijn het zo meteen twaalf nieuwbouwwoningen en een woning in de boerderij voor. Dus dat zijn dertien woningen voor eilanders. Vier woningen op West. Dat zijn zeventien woningen die toegevoegd worden aan de woningvoorraad.”
Op het erf in Lies worden verschillende huizen gebouwd. Van Ravenswaaij wijst naar een oude schuur. “Er komt aan deze kant een schuur met vier doorstroomwoningen, dus met drie slaapkamers, 100 vierkante meter.” Achter het erf ligt een weide. “En dan daar op het eind komt nog één schuur met echt seniorenwoningen met begane grond, alles gelijkvloers.”
Door in te zetten op woningen voor verschillende doelgroepen hoopt Van Ravenswaaij dat er beweging komt in de huizenmarkt voor de eilanders.

Om op het eiland te kunnen wonen, is er een koopgrens van woningen. Tot 611.000 euro mag je als buitenstaander niet een woning op het eiland kopen. Onder die prijs moet je maatschappelijk economisch gebonden zijn en daar zijn regels voor.
“Maar 611.000 euro is gewoon al echt een hele hoop geld. Het is niet meer weggelegd voor een starter”, vertelt Van Ravenswaaij.
“Dus over de projecten die ik doe, dus ook op West en hoogstwaarschijnlijk hier ook in Lies, maak ik afspraken met de gemeente en in een overeenkomst die ik sluit met de gemeente worden maximale verkoopprijzen afgesproken.”
Daarnaast wordt er contractueel het een en ander vastgelegd bij het kopen van de woning. “Op elke woning die ik nu maak zit een anti-speculatiebeding. Dat is opgelegd door de gemeente”, aldus Van Ravenswaaij.
“Dus je mag niet binnen tien jaar je huis verkopen om er geld aan te verdienen. Het is heel goed afgebakend wat wel mag en wat niet mag.”
Hij vindt het fijn dat hij op zo’n manier eilanders kan helpen. “Wanneer je start op de woningmarkt en je kan een betaalbare woning kopen, dan kan je daar later als je door wilt stromen ook profijt van hebben.”
Wanneer het project geslaagd is? “Als er wat meer rust ontstaat op die woningmarkt hier. Met 17 woningen die je kan toevoegen, denk ik dat dat wel helpt. Is het genoeg? Dat weet ik niet”, besluit Van Ravenswaaij.

Lees ook