januari 2016

Mondriaankwelder naar het gebied tussen de Keag en de Ans

Door Piet Zumkehr op di, 19/01/2016 - 16:11

Op 12 januari j.l. werd in de Driemaster in Midsland het nieuwe plan voor herstel en ontwikkeling van kwelders onder de Waddendijk gepresenteerd. Het plan is de afgelopen jaren ontstaan onder begeleiding van het Programma Naar Een Rijke Waddenzee (PRW), en in samenspraak met een klankbordgroep waarin diverse eilander organisaties zijn vertegenwoordigd. Ook SOS neemt aan die klankbordgroep deel. Ten opzichte van eerdere voorontwerpen van het plan zijn er enige wijzigingen opgetreden.

SOS in beroep bij de rechter over B&Y-terrein

Door Piet Zumkehr op vr, 15/01/2016 - 14:23

"Is dit straks het aanzicht dat de toerist als eerste van Terschelling zal zien?". SOS maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke bouw van bedrijfsloodsen op het B&Y-terrein te West-Terschelling. Het authentieke karakter van West-Terschelling en het havenaanzicht wordt met de bouw van de loodsen ernstig aangetast. Projectontwikkelaar Segesta wil op het voormalige terrein van bouwbedrijf B&Y deze loodsen bouwen, omdat het plan past binnen het vigerende, maar uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw daterende bestemmingsplan.

Orchideeën verliezen hun beschermde status in de nieuwe Wet Natuurbescherming

Door Piet Zumkehr op do, 14/01/2016 - 16:39

Op 15 december j.l. is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de nieuwe Wet Natuurbescherming. Verwacht wordt dat de wet per 1 juli a.s. in werking zal treden. De Wet Natuurbescherming vervangt de huidige Natuurbeschermingswet1998, de Flora- en faunawet en de Boswet. De regelgeving rond de bescherming van Natura2000-gebieden is geheel in de nieuwe wet geïntegreerd. Vooral op het gebied van de bescherming van soorten treden aanzienlijke wijzigingen op. Een groot aantal plantensoorten verliest de status van beschermde soort.

Visie SOS op de Toekomstvisie TS25

Door SOS op zo, 10/01/2016 - 15:55

In de vorige Miedbringer is ingegaan op de Ontwikkelvisie van de gemeente nadat er drie discussie-avonden voor burgers waren geweest, waar overigens weinig burgers op af zijn gekomen. De vangst van die drie interactieve avonden en de deskundigen-inbreng is weergegeven in een Groeidocument. Om dit document verder uit te bouwen zijn in september j.l. enkele maatschappelijke organisaties op het eiland extra uitgenodigd om een nadere mening te geven, waaronder SOS, VVV, TOV en LTO.

Miedbringer op deze site

Door Gerard Muiser op vr, 08/01/2016 - 08:16

De winter-Miedbringer is nu te lezen op deze SOS-site. Onder het kopje 'Miedbringer' vindt u twee Miedbringers, de twee meest recente. Daarin een keur van artikelen en natuurlijk een fraaie vliegerfoto van Gerrit Bart Volgers, deze keer met de kerk van Hoorn centraal. 

Bijzonder Terschelling: Authentiek

Door SOS op do, 07/01/2016 - 17:25

De Jubileum-Miedbringer van december 2012 eindigde met een paar uitspraken die 'badgasten' hadden geplaatst op de website www.helpterschelling.nl in verband met de toenmalige bouwplannen op het B&Y-terrein. Het gaat over hun Terschelling-beleving, als 'klant'. Ik herhaal ze hierbij in omgekeerde volgorde: a. "Terschelling is zo mooi, omdat het er zo lekker authentiek uitziet en aanvoelt", b. "Zorg dat het eiland zich blijft onderscheiden van de andere eilanden", en c. "Stop met melken van dit eiland, maar bewaar de oorspronkelijke sfeer".

SOS in klankbordgroep herstel elzensingels

Door Piet Zumkehr op wo, 06/01/2016 - 17:23

Landschapsbeheer Friesland is in samenwerking met de gemeente Terschelling een project gestart voor herstel van de elzensingels op Terschelling. Om de voortgang van het project te ondersteunen is een klankbordgroep opgericht waarin vertegenwoordigers van diverse betrokken partijen zitting hebben. Ook SOS heeft in deze klankbordgroep zitting genomen. Tijdens de eerste vergadering van de klankbordgroep op 17 december jl. in de Kraak te West-Terschelling waren secretaris Jaap Smit en bestuurslid Piet Zumkehr aanwezig.

Actuele onderwerpen: Bestemmingsplan Polder/ Kamperen bij de Boer

Door SOS op za, 02/01/2016 - 12:42

Na de uitspraak van de Raad van State, op de valreep nog meegenomen in de vorige Miedbringer, was het wachten op de Herstelprocedure wat betreft Kamperen bij de Boer en bungalowbouw bij het Hippisch Centrum Terschelling, de voormalige Manege in Hoorn. De gemeente had daar 26 weken de tijd voor gekregen. Het is niet gebruikelijk om het hoogste rechtscollege te bekritiseren. Dat doet SOS dan ook niet, hoewel de uitspraak niet de gewenste duidelijkheid heeft opgeleverd.

Actuele onderwerpen: Waddenfonds (ingesproken bij 'Et er oer ha')

Door SOS op za, 02/01/2016 - 12:40

Het Waddenfonds is opgericht als voortvloeisel van, en in, de economische bloeitijd. Het aardgas móest uit het Wad. Economisch groeien was 10 jaar geleden nog het overheersende beeld, als doel én als middel. Inmiddels weten we beter en heeft vooral het Noorden, grenzend aan de Waddenzee, te maken met economische en bevolkingskrimp. De vraag is of het Waddenfonds alleen gericht is op projecten die in de lijn liggen van economische groei of natuur? Of is het denkbaar dat uit het Waddenfonds ook 'transitie' wordt begeleid?

Pagina's