Twijfels bij nut en noodzaak festival Eilân

Door Gerard Muiser op vr, 26/04/2019 - 10:36

Nog steeds kunt u een reactie sturen naar burgemeester Wassink omtrent het al of niet verlenen van de vergunning voor het festival Eilân bij het meertje van Hee. Op drie podia zal daar muziek worden gemaakt en er worden 6000 toeschouwers verwacht. Onderstaand de tekst, die in het weekblad De Terschellinger heeft gestaan, een advertentie van SOS.

 

Extra buitenfestival op Terschelling strijdig met 'eiland van rust en ruimte'

Terschelling, eiland van rust en ruimte. De Stichting Ons Schellingerland (SOS) constateert dat vooral de rust steeds meer in de knel komt.
Bewoners en gasten kunnen dit jaar op Terschelling genieten van een keur van festivals: T Jazz (april), Oerol (juni), Yoga-festival (juni), Rock 'n Roll Street (september), Springtij-festival (eind september), Vlieger-festival (oktober) en het Film-festival (november). Dit naast andere grote, veel bezoekers trekkende evenementen, zoals de Fjoertoer (april), de HT roeisloepenrace (mei) en de Berenloop (november). 
En dan komt er in september nog een buiten-muziekfestival bij: Eilân bij het Duinmeertje van Hee. Het aantal festivalgangers zal geen 5000, maar 6000 bedragen. Er zullen drie podia worden opgericht:  aan de oostzijde van het meertje, aan de westzijde (gedeeltelijk in het water) en in het bos aan de noordkant van het meer. Drie dagen muziek, die tot in de wijde omtrek hoorbaar zal zijn.
Dat roept verschillende vragen op. Wordt het festival een terugkerend jaarlijks fenomeen ? Zo ja, dan lijkt het Duinmeertje van Hee vervolgens, net als de Westerkeijn tot nu toe, regelmatig getransformeerd te worden in een festivalterrein, respectievelijk een evenemententerrein. Hoe denkt de meerderheid van de Terschellingers hierover, zitten wij hierop te wachten?
Terschelling profileert zich graag als eiland van rust en ruimte. Onlangs stond in de Leeuwarder Courant een artikel te lezen onder de kop: “Wad lonkt naar belevingstoerist”. In dat artikel komt de voorzitter van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi, aan het woord: "Het Wad is een uniek gebied om het hoofd leeg te maken en de stilte te beleven. Dat moeten we uitdragen." Die rustperiodes worden hier op Terschelling steeds zeldzamer en in de maand september al helemaal, met drie drukke evenementen.
Als u ook vindt dat het 'rupsje-nooit-genoeg' aan het doorslaan is, stuur dan een mailtje naar de burgemeester van Terschelling: b.wassink@terschelling.nl, voordat de vergunning wordt verleend.

Het bestuur van de Stichting Ons Schellingerland
sos-terschelling.nl