Slapeloze nachten door Terschellinger zonnepark.

Door SOS op do, 06/04/2017 - 11:47
West-Terschelling, werkhaven. Foto Piet Zumkehr, maart 2016

Donkere wolken boven de werkhaven van Terschelling. Foto Piet Zumkehr

TERSCHELLING - Terschelling wil in 2020 zijn eigen energie kunnen opwekken. De locatiekeuze voor een zonneparkje bij de haven valt slecht bij de aanwonenden.

Door Jan Heuff

Bewoners van de Burgemeester van Heusdenweg op West-Terschelling hebben slapeloze nachten door de dreigende plannen voor een zonnepark bij hun achterdeur. Zij vrezen dat het vrije uitzicht op de haven van de Waddenzee verdwijnt door een vier tot zes meter hoog bouwwerk boven het langparkeerterrein, waarop 1860 panelen moeten komen te liggen

“Het is nooit de bedoeling geweest van de Terschellinger bevolking dat zonneparken zo dicht bij het dorp en zo prominent in het zicht komen”, zei bewoner Willem Heere woensdag tijdens een informatieavond op het gemeentehuis. Deze werd op aandrang van de raadscommissie ijlings belegd, nadat het college het plan vorige maand zonder voorafgaand overleg met de omwonenden, op de agenda had gezet. De commissie weigerde in dat stadium over de plannen te praten omdat de buren op de valreep in opstand kwamen.
Heere bracht de discussies uit 2014 rond de toekomstvisie in herinnering, waarin de eilanders zich positief uitspraken over zonne-energie. “Maar dan wel uit het zicht en bij voorkeur op de parkeerterreinen bij de strandovergangen”.
Wethouder Hendrik van der Wielen noemde de zeer hoge kosten vooraansluiting voor de zonneparken bij het strand op de hoofdkabel een groot struikelblok. In het voorstel van de gemeente wordt ook gesproken over liggende windturbines. Daarom is in het ontwerpbestemmingsplan een hoogte van zes meter genoemd. Alleen panelen zouden maximaal vier meter hoog moeten worden. “Maar ook dan is ons uitzicht verpest”, zei overbuur Eef de Haan. “Ik ben dus een van die mensen die amper nog slaapt”.

Hilmar Schurink van de Stichting Ons Schellingerland sprak van een project op Madurodamschaal, dat amper bijdraagt aan de energievraag.

De corporatie Terschelling Energie, die niet aanwezig was op de infoavond, zou volgens het college de geëigende partij zijn om het project bij de werkhaven te realiseren. “We hebben geadviseerd om het plan op deze locatie eerst obstakelvrij te maken en met de bewoners op een lijn te komen”, zegt voorzitter Dirk Jan van Schie in een reactie. “Onze voorgangers van de Schylger Energie Maatschappij hebben in 2014 al gezegd: hier moet je dit niet willen.” Van Schie zou het toejuichen wanneer de gemeente met de eigenaren van bedrijfspanden om de tafel gaat zitten om de daken van zonnepanelen te voorzien. “Daar willen we graag een rol in spelen”.

Die optie om de 30.000 m² aan bedrijfsdaken te bedekken, noemde aanwonende Wim Bloem woensdag ook. Volgens wethouder Teun de Jong lenen niet alle dakconstructies zich daar voor. Bloem: “Onzin, je hebt tegenwoordig panelen die je als folie op een dak kan plakken”.

Heere: “We voelen ons door argumenten, cijfers en fotomontages in het ootje genomen. Daar worden we wantrouwig van. Je kunt voor energieopwekking beter in zee gaan met een windmolen. Koop er als eiland eentje in het Gemini-park.”Bij de ambities om in 2020 zelfvoorzienend te zijn, is echter de keuze gemaakt dat energieopwekking op het eiland zelf moet plaatsvinden. Het college van B & W zal binnenkort een nieuw besluit aan de raad voorleggen.

Bron: Harlinger Courant, 4 april 2017.
 

Artikel Harlinger Courant, 4 april 2017

 

Het artikel van Jan Heuff in de Harlinger Courant van 4 april 2017