maart 2021

mountainbiken in Terschellinger natuur

Door Gerard Muiser op vr, 12/03/2021 - 11:27

SOS schrijft brief aan SBB over mountainbiken in de natuur

 

De afgelopen jaren worden we in toenemende mate geconfronteerd met mountainbikers in de bossen, duinen en strand. De explosieve toename van mountainbikers tijdens de coronacrisis heeft tot gevolg dat de eens zo smalle, kruip-door-sluip-doorpaadjes brede zandwegen worden en dat er steeds meer off the road wordt gecrosst.

Sinds vorig jaar zijn er ook steeds meer zogenaamde fatbikes overal te zien. Dit zijn electrische mountainbikes met hele dikke banden en een accu. Dit heeft niet veel meer met sport te maken, maar de bestuurders rijden letterlijk overal doorheen. Vorig jaar zijn de sporen daarvan regelmatig op allerlei plaatsen in het duin aangetroffen dwars door kwetsbare korstmosvegetaties, ver buiten de gangbare paden. Er is dus schade aan de vegetatie van de grijze duinen. Maar ook worden voorheen rustige terreinen steeds toegankelijker, waardoor ook broedvogels verstoord worden.

Tot voor kort werd mountainbiken toegestaan in de bossen, ook op smalle paadjes dwars door alles heen, die de mountainbikers zelf creëren. In het open duin werd mountainbikes alleen toegestaan op bestaande brede duinpaden. Klik voor het vervolg op de titel hierboven.