Bestuurscrisis op Terschelling

Door Gerard Muiser op vr, 27/01/2023 - 15:32

Bestuurscrisis op Terschelling

 

De gemeente Terschelling heeft te maken met een bestuurscrisis. Omrop Fryslan wijdde er het volgende artikel aan:

 

Commissaris Brok noemt raadsvergadering Terschelling "pijnlijke vertoning"
 

"Ik vond het - om het parlementair te zeggen - een pijnlijke vertoning." Commissaris van de Koning Arno Brok is niet blij met de raadsbijeenkomst van woensdagavond op Terschelling waarin een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen opzegde in burgemeester Caroline van de Pol.
Brok volgde de Terschellinger raadsvergadering met belangstelling, en zorg, op Terschelling TV. Van wat hij zag en hoorde werd hij niet blij. In die vergadering kwamen Plaatselijk Belang Terschelling en de VVD met een motie, waarin de minister van Binnenlandse Zaken de commissaris van de Koning gevraagd wordt om mee te werken aan het ontslag van burgemeester Van de Pol.
Brok: "Met een motie kun je een burgemeester niet wegsturen" Brok vindt die gang van zaken een 'bijzondere vertoning'. "Er ligt een rapport van Geke Faber met aanbevelingen om te werken aan het verbeteren van de onderlinge professionaliteit. Het gaat dan over gemeenteraad, college en burgemeester. Als de gemeenteraad zo'n advies dan wegschuift maar wel zegt dat de burgemeester weg moet, dan is dat bijzonder."

De commissaris wijst erop dat de gemeenteraad niet de bevoegdheid heeft om een burgemeester weg te sturen. "Formeel is het zo dat de burgemeester is aangesteld door de koning en in die zin gaat de gemeenteraad er niet over." Brok wil de komende tijd 'in alle rust' over de motie praten met alle betrokkenen.
"Ik heb een rechtstreekse verantwoordelijkheid voor de burgemeester", legt Brok uit. "Ik wil daarom eerst met haar praten, en dan rapporteer ik aan de minister wat onze bevindingen zijn.
Een motie van een kleine meerderheid van de gemeenteraad is zeker geen reden om een burgemeester voor te dragen voor ontslag, vindt de commissaris.

Brok heeft naar eigen zeggen veel telefoontjes gehad van eilandbewoners die ongerust zijn over de gang van zaken in de gemeenteraad op Terschelling. "Er zijn mensen op het eiland die zich schamen voor de gang van zaken. Zo'n raadsbijeenkomst heeft alleen maar verliezers."
"Ik heb er geen woorden voor, het doet me denken aan een kippenhok vol ruziënde hennen"
Bewoner van Terschelling over de raadsbijeenkomst op het eiland
Waar er normaal maar een goede twintig mensen de raadsvergadering online volgen, waren dat er woensdagavond zo'n 250 mensen. Ook op social media leeft de kwestie in het gemeentehuis. De meningen op het eiland zijn net zo verdeeld als in de raad zelf. Sommige eilanders vervangen hun profielfoto door een afbeelding van een Terschellinger vlag, maar dan op de kop.
"Ik heb er geen woorden voor, het doet me denken aan een kippenhok vol ruziënde hennen", zo verklaart een bewoner van Terschelling. "Ik zou zeggen: schoon schip maken, allemaal weg en opnieuw beginnen. En anders de gemeente Terschelling opdoeken, want ze bakken er niets van." Een ander zegt: "Het is een democratie en de mensen op het gemeentehuis geven onze centen uit. Dan hoort openheid erbij. Dit had niet zover hoeven komen." "Dit is niet goed voor de burgemeester, en ook niet voor het college. Het is ook niet goed voor de gemeenteraad en het vertrouwen in de lokale democratie", vertelt de commissaris. "Als er onderling problemen zijn in zo'n lokale gemeenschap met een burgemeester of met een college, dan moet je jezelf aanspreken op je professionaliteit en proberen om daar in het belang van die gemeenschap uit te komen."

De commissaris is principieel van mening dat er altijd zelfreflectie moet zijn op het openbaar bestuur. "Je kunt altijd leren van fouten uit het verleden. Het is jammer dat de gemeenteraad de aanbevelingen van het rapport-Faber niet oppakt en de schuld alleen maar bij de ander legt. Daar moeten ze verantwoording over afleggen, ook tegenover de bevolking." Brok geeft toe dat er een vertrouwenscrisis is op het eiland en wil daar zowel met de burgemeester als met de gemeenteraad over praten. "Ik wil alles doen om de verhoudingen beter te maken en dat mooie eiland weer een beetje bestuurbaar te houden." Ook de vijfduizend inwoners van Terschelling hebben volgens Brok behoefte van en recht op een goed bestuur.